Günün Hadisi

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Kul bir hata işlediği zaman kalbine siyah bir nokta vurulur. Şâyet günahtan vazgeçer, istiğfâr ve tevbe ederse kalbi cilâlanır. Böyle yapmaz da tekrar hatalara yönelirse siyah nokta artırılır ve neticede bütün kalbini kaplar.”

(Tirmizî, Tefsîr, 83; İbn-i Mâce, Zühd, 29)
 
Muâz İbni Cebel radıyallanu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Muâz’ın elini tutmuş ve şöyle buyurmuştur:

Ey Muâz, Allah’a yemin ederim ki, ben seni gerçekten seviyorum. Sonra da ey Muâz sana her namazın sonunda:

اللَّهُم أَعِنِّي على ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ ، وحُسنِ عِبَادتِك “ Allahım! Seni anmak, sana şükretmek ve sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et!” duasını hiç bırakmamanı tavsiye ediyorum.”

Ebû Dâvûd, Vitr 26; Nesâî, Sehv 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 30
 
Yorum
İbrahim b. Mehdi es-Sülemi, babası vasıtasıyla sahabe olan dedesinden: “Ben, Rasülullah (s.a.v.)'i, 'Bir kul (cennetteki) makamına ameliyle erişemeyecekse, Allah onun bedenine, malına veya çoluk çocuğuna bir sıkıntı verir. Sonra Allah o kulu bu sıkıntıya sabretmeye muvaffak kılar. Sonunda Yüce Allah o kulu kendi katında hazırlanmış olan makama, eriştirir." buyururlarken işittim.” dedi.

(Ebu Davud, Cenaze ,3092)
 
Yorum
“Birbirinize hiddetlenmeyin, düşmanca davranmayın, birbirinize hased etmeyin, kiskanmayın, birbirinize arka çevirmeyin: Ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helâl olmaz.”

(Buhârî, "Edeb",57)
 
Yorum
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

“Günahların en büyüğü, haksız yere bir Müslüman’ın şeref ve nâmusuna dil uzatmaktır.”

(Ebû Dâvûd, Edeb 35)
 
Yorum
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

‎“Bir hayvanı boğazlayacağınız zaman, ona eziyet vermeyerek, güzel bir şekilde kesin. Bu işi yapacak olan kimse bıçağını iyice bilesin, hayvana acı çektirmesin.”

(Müslim, Sayd 57)
 
Yorum
Ebü Hureyre (r.a)'den rivayet edildiğine göre, Rasülullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Zenginin borcunu geciktirmesi zulümdür. Biriniz, (alacağı) bir zengine havale edilirse kabul etsin."

(Ebu Davud, Alışveriş, 3347)
 
Yorum
Ebü Hureyre (r.a.)'den, Rasülullah (sav):

"Yüce Allah, ortaklardan biri arkadaşına hıyanet etmedikçe Ben iki ortağın üçüncüsüyüm. Ama birisi diğerine hıyanet ederse Ben aralarından çekilirim.' buyurmaktadır." buyurdular.

(Ebu Davud, Alışveriş , 3385)
 
Yorum
“Allahım! Nefsime takvasını ver ve nefsimi (her turlu kotu şeylerden) temizle, Sen temizleyenlerin en hayırlısısın. Sen nefsimin dostu ve mevlasısın.”

(Müslim, "Dua", 73)
 
Yorum
Allah rasulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Şu kalpler demirin suya değdiğinde paslanması gibi paslanır."

Sahâbe: "Ey Allah'ın Resulü! Bunun cilâsı nedir?" dediler.

Efendimiz: "Ölümü çok hatırlamak ve Kur'an okumak" buyurdu.

(Molla Ali el-Kârî, Mirkâtü'l-mefâtîh, 2168)
 
Yorum
Ebü Hureyre (r.a.)'den, Rasülullah (s.a.v.):

"Üç sınıf var ki, Allah kıyamet gününde onlarla konuşmaz. Bunlar; yanındaki suyun fazlasını yolcuya vermeyen, ikindiden sonra malını satmak için yalan yere yemin eden ve halifeye biat edip, halife kendisine verirse sözünde duran, vermezse sözünde durmayan kişidir” buyurdu.

(Ebu Davud, Ücretler, 3476)
 
Yorum
Câbir b. Abdillah (r.a)'den, Eb'ul-Heysem b. et-Teyhân (r.a), Rasülullah (s.a.v.) için bir yemek hazırladı ve Rasülullah (s.a.v.)i sahabeleriyle birlikte (yemeğe) davet etti. (Yemek) bitirilince Rasülullah (s.a.v.) sahabelerine: "Kardeşinizi mükâfatlandırın." buyurdu. Sahabeler: “Ey Allah'ın Rasülü! Onu mükâfatlandırmak nasıl olur?” dediler. Rasülullah (s.a.v.) de: "Bir adamın evine gidilir, yemeği yenilir, içeceği içilir, sonra da ona dua edilirse, işte bu onu mükâfatlandırmaktır.” buyurdular.

(Ebu Davud, Yiyecekler, 3855)
 
Yorum
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:

"Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir."

(Buhârî, Mezâlim 3)
 
Yorum
Ebü Hureyre bildiriyor: Resulullah (s.a.v): “Müflis kimdir biliyor musunuz?” diye sorunca: “Müflis, parası ve malı olmayan kişidir” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Ümmetimden asıl müflis olan kişi, kıyamet gününde namazlarını kılmış, oruçlarını tutmuş, zekatını vermiş bir şekilde gelmesine rağmen şunun onuruna dil uzatmış, şuna iftira atmış, şunun malını yemiş, haksız yere şunun kanını dökmüş, şuna vurmuş bir şekilde huzura çıkan kişidir. Orada hakkına girdiği her bir kişi bu hakkını onun iyiliklerinden alarak karşılar. Haklarını tamamıyla ödemeden iyilikleri biterse karşı tarafın günahlarından alınıp kendisine yüklenir ve bu şekilde cehennem ateşine atılır.”

(Şuabü'l-Îman, Mahşerde Kısas, 338)
 
Yorum
Enes b. Mâlik(r.a)'in bildirdiğine göre Resülullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Şu üç haslet kimde bulunursa o kimse imanın tatlılığını hisseder. Bunlardan biri, kişinin Allah ve Resülü'nü her şeyden daha çok sevmesi; diğeri, kişiyi sadece Allah rızası için sevmesi; bir diğeri de kişinin (Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra) ateşe atılmaktan hoşlanmadığı (sakındığı) gibi küfre dönmekten hoşlanmaması(sakınması)dır.”

(Şuabü'l-Îman, Allah sevgisi, 401)

Cum'anın hayr ve bereketi üzerimize olsun.
 
Yorum
Abdullah b. Busr(r.a) der ki: İki bedevi Resülullah'a (s.a.v) bir şeyler sormak için gelmişti Biri: “Ey Allah'ın Resülü! İnsanların en hayırlısı kimdir?” diye sorunca, Allah Resülü (s.a.v): “Ömrü uzun olup da ameli güzel olan kimsedir” buyurdu. Diğer bedevi: “Ey Allah'ın Resülü! İslam'ın nafile ibadetleri bana ağır geldi, bana bir şey emret ki onu devamlı yapabileyim” dedi. Bunun üzerine Resülullah (s.a.v): “Dilin devamlı Allah'ın zikri ile meşgul kalsın” buyurdu."

(Şuabü'l-Îman, Allah'ı zikretmek, 512)
 
Yorum
Hârice b. Zeyd'in bildirdiğine göre bir grup babası Zeyd b. Sâbit'in yanına girip: "Bize Rasûlullâh'ın (s.a.v.) ahlâkından bahset!" dediler. Zeyd onlara şöyle karşılık verdi:

"Ben, O'nun (s.a.v.) komşusu idim. Vahiy geldiği zaman beni çağırırdı ve ben de yanına gidip vahyi yazardım. Biz dünyâdan bahsedince O da (s.a.v.) bizimle birlikte dünyâdan bahsederdi, biz âhiretten bahsedince O da (s.a.v.) bizimle berâber âhiretten bahsederdi. Yine biz yemekten bahsedince O da (s.a.v.) yemekten bahsederdi. Biz, O'nun (s.a.v.) bütün bu hallerini size naklediyoruz."


(Beyhakî, Delâilü'n-Nübüvve 1/265)
 
Yorum
Ebu Musa(r.a)bildiriyor: Allah Resülü (s.a.v)

“İçinde Allah zikredilen evle zikredilmeyen evin misali diri ile ölü gibidir” buyurdu.

_(Şuabü'l-Îman, Allah'ı zikretmek, 532)
 
Yorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt