Feodalite

Talebe

Yönetici
Katılım
14 Şub 2021
Konular
540
Mesajlar
4,040
Tepkime puanı
10,674
Puanları
113
Meslek - Branş
Öğretmen - Tarih
Talebe Hakkında ek bir bilgi sağlanmamış.
Feodalite (derebeylik rejimi) Siyasal ve askeri gücü elinde bulunduran, toprağın mülkiyetine veya imtiyazına sahip olan bir senyörler (derebeyler) sınıfı ile bu sınıfa bağımlı köleler sınıfının oluşturduğu idari düzene feodalite denir. Orta çağ Avrupası’nda yaygındır.
 
Feodalite

Feodalizm, temelde toprağın ekonomik gücüne el koyan, hak eşitsizliğine dayanan bir siyasi düzendir.
Feodalitenin (derebeyliğin) oluşumunda aşağıdaki etkenler yer almıştır.
1. Barbar kavimlerin "Kavimler Göçü" sürecinde yerleşik insanların topraklarını ele geçirmeleri.
2. Kavimler göçü sonunda kurulan Barbar krallıklarda meydana gelen karışıklıklarda köylülerin topraklarını koruyamamaları, bu nedenle Senyör denilen kişilerin himayelerine girmeleri.
3. Frank krallığının, Normanları (İskandinavyalı kavimlerin), Macarların ve İspanya üzerinden gelen Arapların saldırıları nedeniyle sarsılması ve bu süreçte küçük toprak sahiplerinin derebeylerden yardım istemek zorunda kalmaları.
Feodal bağlılık ilişkisi "Fief sözleşmesi" denilen bir anlaşmaya dayandırılmıştır. Bu anlaşmaya göre himaye altına girene vasal, himaye altına alan derebeye de süzeren denilmiştir.

FEODALİTE DÜZENİNDE SINIFLAR

1. Asiller
Sınıfların en üst tabakasını oluşturur. Geniş arazilere sahip olmuşlardır. Devlet ve askerlik işlerini egemenliklerine almışlardır. Asiller içindeki en büyük senyör o ülkenin kralı idi. Ancak her asilzade kendi bulunduğu topraklarda kendi idarelerini kurmuşlardı. Bu nedenle kralların monarşik otoritesi zayıftı. Böylece merkezi otorite güçsüz olmuştur.
2. Rahipler
Katolik kilisesine bağlı din adamlarıdır. Dinsel uygulamalara dayanarak toplumda üstünlüklerini kurmuşlardır. Senyörlere (derebeylere) destek olmuşlardır. Böylece sömürüye ortak olmuşlardır.
3. Burjuvalar
Şehir ve kasabalarda ticaret ve zanaatla geçinmişlerdir. Bulundukları bölgedeki senyörlere vergiler vermişlerdir. Ortaçağın sonuna doğru zenginleşmişler ve böylece asillere karşı daha güçlü hale gelmişlerdir.
4. Köylüler
Özgür köylüler ve köle köylüler (serfler) olarak ikiye ayrılmışlardır.
Özgür köylüler: Topraklarda özgürce üretim yaparlardı. Ancak bağlı oldukları senyöre vergi verirlerdi. Ayrıca senyörlerin angaryalarını yapmak zorunda kalmışlardır.
Serfler: Köle durumunda olan köylülerdir. Topraklarla alınıp satılmışlardır.
Not: Feodalitede tarımsal üretim ve zanaatla ilgili üretim daha çok ilgili bölgelerin ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde olmuştur. Kentler arasında ticaret çok zayıftı. Bu nedenle feodalitede kapalı bir ekonomik hayat vardı.

Not: Ortaçağda Bizans imparatorluğunda merkezi otorite güçlü olduğundan, derebeylik Batı Avrupa'daki gibi ortaya çıkmamıştır. Merkezi otorite zayıflayınca derebeylik ortaya çıkmıştır. Ancak derebeyler merkeze bağlı olmuşlardır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt