Sivas'ta Komutanlarla Yapılan Toplantı

  • Konbuyu başlatan Talebe
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 750

Talebe

Yönetici
Katılım
14 Şub 2021
Konular
540
Mesajlar
4,040
Tepkime puanı
10,674
Puanları
113
Meslek - Branş
Öğretmen - Tarih
Talebe Hakkında ek bir bilgi sağlanmamış.
Sivas'ta Komutanlarla Yapılan Toplantı
Amasya Mülâkatında alınan kararlardan biri de Meclis-i Mebusan’ın toplanma yeri ile ilgili idi. Mustafa Kemal’in bu konudaki görüşü, meclis’in İstanbul’un dışında emniyetli bir yerde toplanması şeklindeydi. Bu nedenle meclisin toplanacağı yer hakkında taraflar arasında tartışma çıktı. 27-28 Ekim 1919’da Harbiye Nazırı Cemal Paşa, “meclisin İstanbul’un dışında toplanmasını tehlikeli gördüğünü” belirterek İstanbul’da toplanmasının uygun olacağını ifade etti

Mustafa Kemal Paşa 29 Ekim 1919 günü Heyet-i Temsiliye üyelerine Amasya görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunmuş ve ondan sonrada başta Meclis-i Mebusan’ın nerede toplanması konusu olmak üzere bazı konuları görüşmek üzere 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa’yı, 20 nci Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa’yı, 3. Kolordu Komutanı Albay Selahhattin Bey’i ve 12. Kolordu Komutanı’nın yerine vekaleten gelen Şemsettin Bey’i Sivas’a davet etmişti.

Bu toplantıya görev yaptıkları yerlerin uzak olması ve özel durumları sebebiyle Diyarbakır’daki 13. Kolordu Komutan Vekili Cevdet Bey, Edirne’deki 1. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar Paşa, Bandırma’da bulunan 14. Kolordu Komutanı Yusuf İzzet Paşa Balıkesir’de bulunan 61. Tümen Komutanı Kâzım Bey (Özalp), Bursa’da bulunan 56. Tümen Komutanı Bekir Sami Bey toplantıya çağrılmamakla birlikte kendilerine, alınan kararlar bildirilmişti.

16-29 Kasım 1919 tarihleri arasında Sivas’ta toplanan Heyet-i Temsiliye üyeleri ve Komutanların gündemindeki konular “Meclis-i Mebusan’ın toplanma yerinin, Meclisin toplanmasından sonra Heyet-i Temsiliye’nin ve Millî teşkilâtın alacağı şekil ve çalışma yönteminin, Paris Barış Konferansı’nın bizim için olumlu veya olumsuz bir karar vermesi haline tutulacak yolun belirlenmesiydi”.

Günlerce süren toplantılardan sonra şu kararlar alınmıştı:

1. Millî Meclis’in İstanbul’da toplanmasının sakınca ve tehlikelerine rağmen, Saltanat Hükümeti İstanbul dışında toplanmayı kabul etmediği ve memleketi bir bunalıma sürüklemekten sakınıldığı için, Meclis’in İstanbul’da toplanması zarureti kabul edildi.

2. Millî Meclis İstanbul’da toplandıktan sonra, milletvekillerinin, tam bir güvenlik ve serbestlik içinde yasama görevlerini yapmakta olduklarını açıklayacakları güne kadar, Heyet-i Temsiliye şimdi olduğu gibi yine İstanbul dışında kalarak, millî görevine devam edecektir.

3. Paris Barış Konferansı, bizim hakkımızda olumsuz bir karar verdiği ve bu karar hükümet ve Millî Meclis’ce kabul edilip onaylandığı takdirde, elverişli en kısa yoldan millî iradeye başvurulacak, tüzükte açıklanmış olan esasların gerçekleştirilmesine çalışılacaktır.

 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt