Konu Özeti Konu Anlatımı İlk Türk Devletinde Yönetim Ve Uygarlık

İLK TÜRK DEVLETİNDE YÖNETİM VE UYGARLIK

Devletler boyların bir han'ın çevresinde toplanmasıyla kurulmuştur. Bu nedenle ilk devletleri konfederal bir özellik göstermiştir.

Ülke hakanın malı sayılmıştır.

Devletin işleyişi sözlü olan töre denilen yasalara göre yapılmıştır.

Hükümdarlar ülkeyi ikili teşkilata göre yapılmıştır. Bu sistem hükümdar adayının belirlenmediği durumlarda devletlerin kısa zamanda yıkılmasının bir nedeni olmuştur.

Devletlerin gelirleri ganimetlerden, bağlı ülkelerden alınan altın ile çeşitli ihtiyaç maddelerinden oluşmuştur. Kervanlarda alınan gümrük başka bir gelirdi. Türklerde ilk parayı Asya Hunları kullanmıştır. Bu paralar hakanın mühürü basılmış ipek kumaş parçalarıdır. Madeni parayı ilk kez Göktürkler kullanmışlardır.

Devletin önemli sorunları Kurultay denilen mecliste görüşülür ve bir sonuca bağlanırdı.

Sözlü edebiyat gelişmiştir.

Geliştirilen alfabeler Göktürk ve Uygur alfabeleridir.

Göçebe yaşayış nedeniyle mimarı gelişmemiştir.

Kurgan denilen mezarlarda yapılan arkeolojik araştırmalarda çeşitli hayvanların figürlerini gösteren dokumalar ve madeni eşyalar çıkarılmıştır.

Dinsel yaşayışta hoşgörülü bir tutum görülmüştür. İlk zamanlarda doğa güçlerine inanmışlar, daha sonra ise ataların ruhlarının kutsal olduğunu belirterek, ruhların kendilerine yardım ettiğini belirtmişlerdir. En önemli din "Göktanrı" dini olmuştur. Bu din tek tanrılı dinlere benzer bir özellik göstermiştir.

Türklerde görülen bir başka inanışta Şamanizmdir. Sihir ve falcılığa dayanan bu inanışta Şaman, Kam ya da Baksı denilen din adamları dini törenleri düzenleyen kişilerdir.

Türkler Manizheizm, Budizm, Hristiyanlık, Musevilik dinlerini de inanmışlardır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt