Varlık Vergisi

Varlık Vergisi

İkinci Dünya Savaşında Türkiye’de uygulanan bir servet vergisi. 1942 yılında uygulamaya konulan bu verginin gayesi harp zamanındaki karaborsa ve spekülasyon kazançlarını bir defaya mahsus olmak üzere vergilemekti. Ancak verginin matrahı ve nispetinin kânunla tespit edilmemiş olması idarenin keyfî takdirine yol açmış ve vergi mükelleflerinin arasında adaletsiz bir yük dağılımı meydana gelmiştir.
Varlık vergisinde mükellefiyetin parayla ödenmemesi hâlinde bedenî olarak îfâsı söz konusuydu.
Karaborsa spekülasyon kazançlarıyla hiç ilgisi olmayan halktan vergisini ödeyemeyenler Anadolu’da yol inşaatlarında, taş ocaklarında çalıştırılmışlardır. Ne var ki, bu vergi gâyesine ulaşamamış ve beklenilen hâsılatı sağlayamamıştır.
 
SON KONULAR
Vergi bởi Tarih Öğretmeni,
Vekil bởi Tarih Öğretmeni,
Veliaht bởi Tarih Öğretmeni,
Vehhâbîlik bởi Talebe,
Varlık Vergisi

Türkiye'de, 1942-1944 arasında bir kereye mahsus olarak çiftçi, esnaf ve üreticilerden alınan olağanüstü servet vergisi. İkinci Dünya Savaşı'nda enflasyon, karaborsa ve stokçuluk sayesinde elde edilen serveti vergilendirmek amacıyla kondu; ancak özellikle gayrimüslimlere uygulandı. Vergi borçlarını geciktiren 1.400 gayrimüslim, Aşkale'de çalışma kampına gönderildi. Vergi borçları karşılığında birçok mülk istimlak edildi. Bu uygulama, Cumhuriyet Halk Partisi'ne karşı yaygın tepkiler doğurdu ve Varlık Vergisi, uygulamaya konmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra kaldırıldı..
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt